sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Luomukananmunien tuotanto pienkanalassa -kurssi Mikkeli 28.-29.11

Luomukananmunien tuotanto pienkanalassa -kurssi Mikkelissä 28.-29.11.
Kouluttajina mm. Ulla Holma ja Katarina Rehnström.

Paikka: Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, luokka 1004, Lönnrotinkatu 7, Mikkeli

Ilmoittaudu viimeistään 18.11:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/45263/lomake.html



Torstai 28.11.2013

Kanaparven perustaminen ja kanojen luomuruokinta


9.00-9.15 Kurssin aloitus,
kurssinjohtaja Brita Suokas

9.15–9.45 Lyhyt katsaus luomusiipikarjan tuotantoon: nykytila ja markkinat
Opettajana MMM, Ulla Holma, Mikkeli

9.45–10.30 Perustietoa kanasta. Kanan lajinmukainen käyttäytyminen.
Kanojen alkuperä, Kanan elämänkaari: poikaskasvatus, nuorikkoaika, muninnan alku, munintajakson pituus. Vaihtoehdot munintajakson jälkeen?
Eläinaineksen hankinta valvotuista poikaskasvattamosta, millaisia kanoja ja mistä ? Millainen on hyvä luomukana ? Vaikuttavatko poikasajan olosuhteet kanan menestymiseen luomukanalassa ?
Ulla Holma

10.30 – 10.45 Tauko, kahvia saa aulabaarista

10.45 – 11.30 Edellinen aihe jatkuu

11.30–12.30 Lounastauko

12.30 – 13.30 Kanojen ruokinta luomussa
- tarpeiden mukainen ruokinta, luomurehut, siirtymäajan poikkeukset
- oma rehu, ostettu luomurehu, täydennysrehu ?
- kanojen enimmäismäärä peltohehtaaria kohti
Ulla Holma

13.30 – 13.45 Tauko

13.45 - 15.00 Kanojen ruokinta luomussa jatkuu

15. – 15.45 Kanalan perustamisen vaatimat luvat. Munien myynnin vaatimat luvat ja elintarvikehygienia, mm. määrät mitä saa myydä kotoa, salmonellavalvonta
Maaseutupäällikkö Sirpa Leväinen, Juvan kunta

15.45. -16.00 Päivän päätöskeskustelu



Perjantai 29.11.2013

Hyvä luomukanala, terveet ja tuottavat kanat


9.00 –10.30 Kanalarakennus. Vaihtoehtoja rakennustyyppeihin. Kanalan rakenne ja kalusteet. Osastointi ja optimaalinen ryhmäkoko.
Rehunjakokäytännöt, rehunvalmistus oma vai ostorehu ?
Katarina Rehnström, MMM, agrologi, luomutarkastaja, pienkanalan hoitaja, Tammisaari

10.30 – 10.45 Tauko, kahvia saa aulabaarista

10.45 - 11.30 Ulkotilojen järjestäminen, ulkotarhat ja laiduntaminen,
Katarina Rehnström

11.30–12.30 Lounastauko

12.30 – 13.30 Kanojen terveys. Tavallisimmat taudit ja terveysongelmat ja miten niiden kanssa tulee toimia.
Katarina Rehnström

13.30 – 13.45 Tauko

13.45 - 14.30 Katetuottolaskelmia ja muuta kannattavuudesta, munien hyvä laatu ja eläinten tuottavuus
Liittyminen luomueläintuotannon valvontaan.
Katarina Rehnström

14.30 – 15.30 Kokemuksia luomukananmunien tuotannosta ja luomukanatilan toiminnasta
Jaana Kortelainen, Pohjois-Savo Lapinlahti, 2500 kanaa, suoramyynti paikallisesti ja pääkaupunkiin

15.30 – 16.00 Kurssin päätöskeskustelu



Hinta 120€ / kaksipäiväinen koulutus (alv 0 % ). Osallistumismaksu laskutetaan kurssin päätyttyä.

Lisätietoja: Brita Suokas, puhelin  050 318 0252brita.suokas@helsinki.fi
Järjestäjä: Luomulla Etumatkaa Etelä-Savolle-hanke, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, yhteistyössä ProAgria Etelä-Savon kanssa

Etukäteen tutustuttavaksi:
http://vimeo.com/75748580
ProLuomun menekinedistämisvideo,

ja siihen liittyvä teksti, jossa Hannes ja Tanja Uusitalo Lopelta kertovat lyhyesti luomukananmunantuotannosta tilallaan
http://luomunjuuret.fi/isa-teki-fiksun-paatoksen/

Jaana Kortelaisen tilan nettisivut
http://www.karhumaentila.info/kanala.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti