tiistai 1. toukokuuta 2018

Vappunenä ja haalarit

Vappuun kuluvat haalarit ja erilaiset vappunenät ja muut ihmeelliset kapistukset. Niinpä itsekin päätin kunnostautua vappuaattona sonnustautuen haalareihin. Suuntana ei vain ollut kaupunki, vaan kanala. Kanalan ihanuuksiin kun kuuluu jokaviikkoinen siivous. Yleensä pyhitän siivoukselle sunnuntain, vain poikkeustapauksissa tämä 2-4 tunnin "hartaus" vietetään arkipäivänä tai lauantaina.
Kanalahaalarit ja "vappunenä"


Meidän kanala on melko helppohoitoinen. Ruokinta- ja vesiautomaatit riittävät viikoksi, mikä keventää kanalan hoitoa. Kuitenkin tässä mietiskelin, että sitten kanalan perustamisen eli vuoden 2012 kesän, en ole ollut 6 päivää pitempiä jaksoja poissa kotoa. Meillä kanalan viikkosiivous on yksioikeutetusti minun hommani ja kukaan muu ei sitä ole tehnyt. Vuosisiivouksessa mieheni hoitaa painepesurilla seinien puhdistuksen.

Kannattaakin kanalahaaveissaan huomioida, että kanat ovat tuotantoeläimiä ja siten melko sitovia. Niitä on mahdotonta viedä hoitoon ja hoitajiakin voi olla vaikeampi saada. Vanhemman sukupolven edustjat usein pelkäävät kukkoja. Niitä ei ole entisaikaan koulutettu ja usein kukot ovat olleet häijyjä.

Toinen asia kanalassa on pöly ja eläinallergeenit. Voisi sanoa, että jos on vähänkin taipumusta kissa-/koira-allergioihin tai astmaan, niin kanat aiheuttavat takuuvarmasti oireita.  

Suomalaiseen juhlaan kuuluu yleensä myös sauna ja niinpä itsekin lämmitin kiukaan, siis kanalassa. Meidän piha on oikea lintuparatiisi miehen syöttäessä valtavaa lajikirjoa lintuja kaikilla mahdollisilla herkuilla koko talven. Haittapuolea siinä vain on lintukirput, jotka jostakin aina tupsahtavat kanalaakin. Kanat meillä ovat olleet asianmukaisesti verkotetussa häkissä, mutta jostakin niitä ne lintukirput vain kanalaakin tiensä löytävät.

Siksipä siis kiukaan lämmitys kanalassa. Tein saman jo pari viikkoa sitten ja nyt oli uusinta. Ongelma ei ole ollut paha, ainoastaan kymmeniä lintukirppuja on ollut havaintopaikoissa. Toimimalla nopeasti pääsee helpoimmalla, sillä eroon pääseminen vie kuitenkin vähentämisen kautta. Jos on paljon, niin vaatii useampia kertoja. Vähäisellä määrällä voi riittää kaksi saunottamista.

Näin vappuaamuna voi todeta, että eilisistä haalaribileistäni ei ole aiheutunut minkäänlaista krapulaa. Eli sikäli kanalaparty saunottamisineen ovat suositeltava vappuaaton viettotapa. :D

Näiden haalaribileiden jälkeinen aamu voi aiheuttaa huonovointisuutta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti